Holiday Keramoti

HOLIDAY KERAMOTI

Holiday Keramoti

Holiday Keramoti

Пътешественик

Тасос и 9 причини, поради които трябва да се посети дори за един ден

Тасос и 9 причини, поради които трябва да се посети дори за един ден

Тасос е спокойна и релаксираща лятна дестинация

Остров Тасос е сравнително непозната дестинация за почивка сред заяадноевропейците. Тъй като Тасос е по-далеч от останалите острови в Егейско море, няма директна фериботна връзка с други гръцки острови. Поради това Тасос остава спокойна и релаксираща лятна дестинация. Тълпи се образуват много рядко, на малко места и основно през разгара на летния сезон.

На Тасос се намира Giola – естествен басейн край морето

Интересна атракция в Южен Тасос се нарича Giola или Сълзата на Афродита, както гласи легендата. Giola е единствен по рода си естествен басейн, издълбан в скалата край морето. Giola е място, на която няма да спрете да се възхищавате. Този естествен басейн е около петнадесет метра в диаметър и не повече от три метра в дълбочина. Най-хубавото е, че можете да плувате по всяко време на деня, защото без значение колко бурно е морето наоколо водите на Giola винаги са тихи.

Лесно и евтино е да стигнете до  остров Тасос с кола

Ако решите да пътувате с кола, Тасос е един от гръцките острови с най-бърз и лесен достъп от континенталната част на Гърция. Нужни са само около двадесет и пет минути  за да достигнете от пристанището на Керамоти до Лименас – историческата столица на острова. През лятото фериботи пътуват на всеки половин час, понякога дори и по-често.

Неслучайно местните често предпочитат остров Тасос за бързо бягство през уикенда. Но гърците не са единствените редовни посетители на Тасос. Откакто България и Румъния се присъединиха към ЕС, на острова се наблюдава засилен приток на посетители от тези две страни, а в рамките на пет часа можете да стигнете от летище София до плаж на Тасос.

Тъй като разстоянието е малко, цената за кола на ферибота до острова е достъпна.

Планините и природният пейзаж спират дъха

Поради близостта си до континента, Тасос е един от най-зелените острови в Гърция. Накъдето и да се обърнете ще станете свидетели на безкрайното синьо море или хипнотизиращите наситено зелени гори. Независимо дали предпочитате прохладата на планинските села или свежия бриз в рибарските селища е сигурно, че ще бъдете очаровани.

Ако обичате планинско колоездене Тасос има много обозначени и добре поддържани маршрути. Ще можете дори да стигнете до най-високата точка на 1205 метра надморска височина.

Пътувайки по главния път с кола ще се потопите в невероятна атмосфера за шофиране. Преминавайки през високите планини и долини от едната Ви страна ще бъде безкрайното синьо море, а от другата вековните вечно зелени дървета. Всяка междинна спирка предоставя възможности за невероятни снимки.

Тасос има хилядолетна история

Тасос, като всяко кътче в Гърция има богата история. Първото селище на острова датира още от неолита, преди повече от 6 хиляди години. Още тогава островът е бил важен център в региона.

Няма по-добър начин да научите всички интересни исторически факти от това да посетите някой от музеите на острова. Археологическият музей на Тасос се откроява със своята богата експозиция от уникални артефакти от древността. В столицата Лименас и около плажът Аликес има добре запазени археологически паметници, с които ще се пренесете назад във времето, а в планините има и много исторически селища.

Плажовете на Тасос

Може би най-важната причина да посетите Тасос е не друга, а неговите плажове. Островът има повече пясъчни плажове, отколкото населени места, както и множество скрити заливи и каменисти плажове, достъпни само по море.

Независимо от Вашия вкус има много места, които може да посетите, като Макриамос с неговите плитки води, Мраморния плаж с уникалната му природа или луксозния Ла Скала.

Залезите са незабравими

На Тасос можете да станете свидетели на едни от най-романтичните залези, които може да видите в Гърция и да наблюдавате всеки един детайл, докато слънцето бавно се спуска над хоризонта.

Островът е добре развит, докато традицията все още е жива

Пътната мрежа е една от най-добрите на гръцките острови, има медицински центрове, салони за красота и други модерни удобства. Въпреки това местните жители не забравят да пазят и популяризират своите традиции. Почти всяко населено място е домакин на ежегодни тържества за отбелязване и демонстриране на своите традиции, а ако се отправите в планината ще видите традиционни къщи, които все още са обитаеми.

Храната на Тасос е винаги прясна и вкусна

Докато гръцката храна е вкусна във всяко кътче на страната, това, което ще ви грабне е свежестта на всички съставки, независимо дали става дума за морските дарове в таверна на плажа или традиционните ястия в планинските механи. Можете да опитате традиционна гръцка салата с пресни домати, краставици, лук и сирене Фета, както и безброй морски дарове и месо, приготвено по традиционни рецепти. На острова има много маслинови плантации и тъй като периодът на прибиране на реколтата е през зимата, почти всяко домакинство все още произвежда и своя зехтин.

Още интересни статии

Северна Гърция
Vladimir Penchev - January 23, 2024

Северна Гърция

Северната част на Гърция представлява уникална симбиоза между невероятна природа и богата история. Региона привлича хиляди туристи всяка година, които търсят уникални преживявания в съчетание на планини и кристално чисто море. Северната част на Гърция е облагодетелствана с прекрасни плажни …

Read More
Лятната си почивка
Holiday Keramoti - November 16, 2023

Лятната си почивка

Кога е най-добре да плануваме и резервираме лятната си почивка в Гърция. Лятна почивка в Гърция! За да се насладите на перфектната лятна почивка в Гърция, изборът на време за планиране и резервация може да играе важна роля. Ето някои …

Read More
Слънцезащитните фактори (SPF)
Vladimir Penchev - July 15, 2023

☀️⛅️Слънцезащитните фактори (SPF)

☀️⛅️Слънцезащитните фактори (SPF) Факторите са мярка за ефективността на слънцезащитния крем или лосион в предпазването на кожата от вредните въздействия на UV лъчите. Важно е да използвате слънцезащитни продукти с подходящ SPF, което се определя от времето, което можете да …

Read More
Call Now Button