Holiday Keramoti

Holiday Keramoti

HOLIDAY KERAMOTI

Пътешественик

История на зехтина и ползите от него

История на зехтина и ползите от него

История на зехтина 

За отглеждането на маслинови дървета и производството на зехтин има данни още от древни цивилизации, което ни позволява да проследим „История на зехтина и ползите от него“. Маслиновото дърво е неразделна част от източното Средиземноморие още от първите появи на цивилизациите. Намерени са каменни преси, използвани за производство на зехтин, датиращи от 5000 г. пр.н.е. Археологическите находки от минойските дворци на о.Крит са прекрасни примери за ролята на златната течност в критската или минойската цивилизация.

Маслините и зехтинът заемат централни позиции в икономика на средиземноморските страни и търговията им със съседните цивилизации. Минойците на Крит са една от първите цивилизации, произвеждали зехтин. Те успешно са търгували с него като ценна финансова единица. Регионът на о.Крит е с най-силно производство на зехтин и до днес.

Производството на зехтин е преминало през много етапи в годините. Използвани са каменни мелници, малки ръчни преси, а по-късно и електрически преси за маслини. В днешно време производството на зехтин се извършва със съвременни машини. Плодът е много по-добре обработен, за да може да се постигне изключителния вкус и качество на маслото.

Гръцкия зехтин

В Гърция днес зехтинът е изключително ценен икономически ресурс, който е глобално известен. Самите гърци са най-големият консуматор на зехтин на глава от населението в света: средната консумация в страната варира от 18 литра до над 30 литра на човек. Най-високата консумация със сигурност се присъжда на критяните, където годишната консумация на човек е средно над 35 литра, според проучване от 2006 г.

Основната съставка за сосови основи в гръцката кухня е зехтинът, както например соевия сос за Китай или сос Уорчестър за Английската кухня. Гръцкият зехтин е нещо повече от това, разбира се, но това е ключето, без което гръцката кухня няма да е такава, каквато я познаваме. В западния свят рецепта за гръцко ястие обикновено изисква две супени лъжици зехтин. Същата рецепта в гръцко домакинство изисква 1/2 чаша, а на о. Крит пълна чаша.

Автентично гръцко ястие за някои туристи може да изглежда сякаш плува в зехтин. Това в никакъв случай не означава, че има много калории или е вредно. Той наистина е гориво за гърците, а гръцкият зехтин, особено критският сорт, е много здравословна храна.

Ползите:

Много проучвания показват, че средиземноморската диета с ниско съдържание на наситени мазнини, но богата на мононенаситени мазнини като зехтин, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, помага за предотвратяване на гастрит и язви, сърдечносъдови заболявания и някои видове онкологични заболявания. Друго проучване, установява, че придържането към средиземноморска диета сред гръцкото население значително намалява риска от преждевременна смъртност, особено риска от смърт при сърдечни заболявания и рак. Такава традиционна диета включва много зехтин, зеленчуци и плодове, ядки, зърнени храни и умерен прием на риба и вино. Всички диети, за които се смята, че осигуряват тези ползи, са с високо съдържание на мононенаситени мазнини, главно зехтин. Това спомага за понижаването на нивата на лошия холестерол и поддържането на нивата на добрия холестерол високи.

Припомняме, че идеалният климат на Гърция допринася за превъзходния и така важен за нашето здраве зехтин. За по-богатия плодов вкус, интензивен аромат и отличителен зелен цвят допринася жаркото слънце, което гали короните на вековните маслинови дървета.

Най-добрият начин  да се насладим на вкуса му е с вкусна храна, чаша узо, хубава гръцка музика и полъх от бреговете на Средизмено море.

Още интересни статии

историята на зехтина
Holiday Keramoti - юни 1, 2022

История на зехтина и ползите от него

За отглеждането на маслинови дървета и производството на зехтин има данни още от древни цивилизации, което ни позволява да проследим историята на зехтина. …

Read More
Holiday Keramoti - май 20, 2022

Повече за Керамоти

До преди няколко години малкото рибарско градче Керамоти беше известно за българските туристи предимно като място, откъдето тръгва ферибота за остров Тасос. В последствие, все повече хора откриват предимствата на Керамоти като курортен град. …

Read More
Остров Тасос
Holiday Keramoti - май 15, 2022

Тасос и 9 причини, поради които трябва да се посети дори за един ден

Тасос и 9 причини, поради които трябва да се посети дори за един ден …

Read More
Call Now Button