Holiday Keramoti

HOLIDAY KERAMOTI

Holiday Keramoti

Holiday Keramoti

Пътешественик

Гърция и магията на узото

ГЪРЦИЯ И МАГИЯТА НА УЗОТО

Гърция, щом чуем името на страната, веднага се сещаме за море, зехтин, калмари и УЗО!

Почти не познавам човек, който да е посетил топла Гърция и да се е върнал без бутилка от най-доброто узо. Въпреки че може да си го купим от всеки голям магазин в България за нашенците узото е може би най-яркия представител на Гърция. Съответно няма по-голям сувенир от бутилка узо, която да краси  шкафа с напитки и да носи съкровени спомени от почивката в бяла Гърция.

Затова решихме, че е добре да Ви разкажем малко повече за тази традиционна алкохолна напитка.

Счита се, че предшественик на узото е алкохолната напитка ципуро, която се смята за изобретение на група монаси от Атон през 14 век. Напитката се приготвя от грозде, чрез дестилация в специални медни казани като готовата спиртна основа се ароматизира с анасон, резене, билки и мастиха (сакъз, дъвково масло). Точно тази вариация представлява узото.

Узото, което познаваме днес е придобило известност в началото на 19 век след най-значимото събитие в историята на съвременна Гърция-гръцкото въстание за независимост. Именно тогава през 1832 година започва производството в по-големи количества на анасоновата напитка под името ούζο (узо). 

Произходът на наименованието

Доста мътен, но са известни няколко теории. Навярно  произлиза от древногръцката дума  “ózó”, която значи “мирис” най-вероятно поради характерния за напитката аромат. Възможно е и да произлиза от турската дума “üzüm” – грозде, тъй като преди всичко в основата на узото е именно гроздето. Но най-популярна от всички е теорията, че името “узо” идва от печат с надпис “uso di Marsiglia”- “За употреба в Марсилия”, който е бил поставен върху транспортни сандъци пълни с бутилки висококачествено узо.

Историята

Напитката също е изненадващо кратка. Тя е свързана с  дестилиращата компания на Никола Кацарос, който е основал първата компания за производство на узо през 1856, която работи и до днес! Интересен е фактът, че узото е със статут на контролиран район на произход. То може да се нарича така, само и единствено ако е произведено в Гърция или в гръцката част на Кипър. През 2006 г. Гърция придобива правото да отбелязва узото като изцяло гръцко питие. Европейският съюз признава узото, ципурото и цикудията за алкохолни напитки със защитен произход, което означава, че на европейските производители, различни от Гърция и Кипър се забранява да използват тези имена за свои продукти. Като център на производство на алкохолни напитки в Гърция е остров Лесбос особено добре познат със своето узо, считано за най-доброто в света.

Технология на узото

За производство на узо се използва чист алкохол от земеделски произход. Той се разрежда с вода и се поставя в дестилатор. Към него се добавя микс от анасон и билки. Тяхното разнообразие и количество определят аромата и качеството на узото. Много от различните марки производители отделят специално внимание на качеството на анасона и селектират семената му ръчно! Останалите растения обикновено са: звездовиден анасон, кориандър, кардамон, индийско орехче, канела, джинджифил, ангелика, лайка, мастиха (сакъз, дъвково масло). За дестилацията на екстрактите се използват традиционно медни казани като първата част на дестилата — кефали — извлек и неговия край — ура – опашка се отделят. Събира се само средната част кардиа — сърце. Някои от производителите дестилират средната част още един (трети) път. Крайния резултат на дестилацията е узо есенцията, която се нарича адолото. Тя отлежава за известно време. Производителите на най-добрите марки не добавят нищо друго към адолото, освен чиста вода и захар. Въпреки това се разрешава доливането на 20% неутрален алкохол.

Магията на узото или изкуството да пиете узо

Магията на узото идва, не от начина му на производство, а от красотата на поднасянето му и първата глътка при отпиването. Насладата от тази напитка е културен ритуал в Гърция – това е изкуство на изкуството.  Узото най-често се сервира с лед в малка чаша и се консумира като към него се добавя вода, в резултат на което напитката придобива млечнобял цвят. Прието е традиционно да е аперитив към морски дарове, калмари, риба, маслини и сирене фета. Тъй като е инфузиран със силни аромати се препоръчва узото да се пие бавно глътка по глътка. Леко подсладената анасонова напитка, както и ниското алкохолно съдържание, обикновено “лъжат” съзнанието и ни карат да прекаляваме. Именно затова гърците никога не пият без мезе.

Не знаем за Вас, но ние го обичаме с бучка лед и малко студена вода, за мезе едронарязана гръцка салата с много фета сирене и риган, обилно полети със зехтин на сладка приказка с добри другари на някоя веранда в Холидей Керамоти !

Още интересни статии

Северна Гърция
Vladimir Penchev - January 23, 2024

Северна Гърция

Северната част на Гърция представлява уникална симбиоза между невероятна природа и богата история. Региона привлича хиляди туристи всяка година, които търсят уникални преживявания в съчетание на планини и кристално чисто море. Северната част на Гърция е облагодетелствана с прекрасни плажни …

Read More
Лятната си почивка
Holiday Keramoti - November 16, 2023

Лятната си почивка

Кога е най-добре да плануваме и резервираме лятната си почивка в Гърция. Лятна почивка в Гърция! За да се насладите на перфектната лятна почивка в Гърция, изборът на време за планиране и резервация може да играе важна роля. Ето някои …

Read More
Слънцезащитните фактори (SPF)
Vladimir Penchev - July 15, 2023

☀️⛅️Слънцезащитните фактори (SPF)

☀️⛅️Слънцезащитните фактори (SPF) Факторите са мярка за ефективността на слънцезащитния крем или лосион в предпазването на кожата от вредните въздействия на UV лъчите. Важно е да използвате слънцезащитни продукти с подходящ SPF, което се определя от времето, което можете да …

Read More
Call Now Button