Η ιστορία του ελαιολάδου και τα οφέλη του
Ιστορία του ελαιολάδου
Υπάρχουν στοιχεία για την καλλιέργεια ελαιόδεντρων και την παραγωγή ελαιολάδου από αρχαίους πολιτισμούς, που μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε την «Ιστορία του ελαιολάδου και τα οφέλη του». Η ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου από την πρώτη εμφάνιση των πολιτισμών. Έχουν βρεθεί πέτρινα πατητήρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιολάδου που χρονολογούνται από το 5000 π.Χ. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα μινωικά ανάκτορα της Κρήτης αποτελούν θαυμάσια παραδείγματα του ρόλου του χρυσού υγρού στον Κρητικό ή Μινωικό πολιτισμό.
Οι ελιές και το ελαιόλαδο κατέχουν κεντρικές θέσεις στις οικονομίες των μεσογειακών χωρών και στο εμπόριο τους με γειτονικούς πολιτισμούς. Οι Μινωίτες της Κρήτης ήταν ένας από τους πρώτους πολιτισμούς που παρήγαγαν ελαιόλαδο. Το έχουν διαπραγματευτεί με επιτυχία ως πολύτιμη οικονομική μονάδα. Η περιοχή της Κρήτης έχει την ισχυρότερη παραγωγή ελαιολάδου μέχρι σήμερα.
Η παραγωγή ελαιολάδου έχει περάσει από πολλά στάδια όλα αυτά τα χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν λιθόμυλοι, μικρά χειροκίνητα και αργότερα ηλεκτρικά ελαιοτριβεία. Στις μέρες μας η παραγωγή ελαιολάδου πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα. Ο καρπός είναι πολύ καλύτερα επεξεργασμένος για να επιτευχθεί η εξαιρετική γεύση και ποιότητα του λαδιού.
Ελληνικό ελαιόλαδο
Στην Ελλάδα σήμερα, το ελαιόλαδο είναι ένας εξαιρετικά πολύτιμος οικονομικός πόρος που είναι παγκοσμίως γνωστός. Οι ίδιοι οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές κατά κεφαλήν ελαιολάδου στον κόσμο: η μέση κατανάλωση στη χώρα κυμαίνεται από 18 λίτρα έως και πάνω από 30 λίτρα ανά άτομο. Η υψηλότερη κατανάλωση απονέμεται σίγουρα στους Κρητικούς, όπου η ετήσια κατανάλωση ανά άτομο είναι κατά μέσο όρο πάνω από 35 λίτρα, σύμφωνα με μελέτη του 2006.


